Ο χαλκός στην γεωργία και στη βιολογική και στη συμβατική γεωργία χρησιμοποιείται σε τρεις μορφές, Ο βορδιγάλειος πολτός είναι θειικός χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστη είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός και χρησιμοποιείται το χειμώνα σε φυτά άνω των 2 ετών, ο βουργούνδιος πολτός ο οποίος υστερεί σημαντικά του βορδιγάλειου γιατί είναι πιο φυτοτοξικός και έχει μικρότερη προσκολλητική ικανότητα. Τέλος, υπάρχει και ο οξυχλωριούχος χαλκός που είναι ο λιγότερο τοξικός από τους υπόλοιπους ενώ πλέον χρησιμοποιείται για πλήθος ασθενειών ακόμα και το καλοκαίρι, σε μερικά είδη.
Αναφορικά μπορούμε να πούμε ότι ο χαλκός δρα κυρίως στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων αλλάζοντας την περατότητα ενώ όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου προκαλεί ανωμαλίες στην αναπνοή.
Η agro-help.com προτείνει τη χρήση βορδιγάλειου πολτού, ή υδροξειδίου του χαλκού από την πτώση των φύλλων και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ενώ μετέπειτα μπορεί να γίνει εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού ή πάλι υδροξειδίου του χαλκού που είναι λιγότερο φυτοτοξικόι, ώστε να μην κινδυνεύει η νέα βλαστήση την άνοιξη. Ο βορδιγάλειος πολτός είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση μυκήτων των γενών Peronospora, Phytopthora, Plasmopara, Septoria, Monilia, Exoascus, Venturia, Coryneum, Colletotrichum, Glomerella, Gnomonia, Cycloconium, Cladosporium, Cercospora και σε σκωριάσεις που οφείλονται στα γένη Uromyces, Gymnosporangium, Puccinia και σήψεις των ριζών που οφείλονται στα είδη των γενών Pythium, Verticillium και Sclerotinia. Η σύσταση του βορδιγάλειου πολτού είναι απλή. Ειδικότερα είναι γαλαζόπετρα σε μίξη με σβησμένη άσβεστο σε αναλογία 1:2, ενώ το τελικό ψεκαστικό υγρό πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε θειικό χαλκό 1-1,5%. Η δράση του βορδιγάλειου πολτού έγκειται στην ιδιότητα των μυκήτων να παράγουν μηλικό οξύ και αμινοξέα όταν βλαστάνουν τα σπόρια, η αλλαγή του τοπικά του Ph απελευθερώνει υδροξείδιο του χαλκού το οποίο κατά τον ψεκασμό είχε δημιουργήσει μία κρούστα επάνω στο φυτό και ήταν σε αδιάλυτη μορφή, έτσι με αυτή την κίνηση αυτοκτονίας των μυκήτων δρά και ο χαλκός. Μια άλλη εφαρμογή το πολτού αυτού είναι στο βάψιμο του κορμού των δένδρων, το οποίο γίνεται με πολτό μεγάλης συγκέντρωσης και μια βούρτα. Το βάψιμο προστατέυει τους κορμούς από μολύνσης εδαφογενών ασθενειών. Τέλος να πούμε ότι ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται και στην βιολογική γεωργία.
Όσο πλησιάζουμε στην νέα βλάστηση και ανθοφορία πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση βορδιγάλειου πολτού και να χρησιμοποιούμε τον οξυχλωριούχο χαλκό. Ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι λιγότερο τοξικός από τον βορδιγάλειο πολτό αλλά και με μικρότερη προσκολλητική ικανότητα, γιαυτό πρέπει να ψεκάζεται μέχρι απορροής. Δεν χρησιμοποιείται στην άνθηση αλλά πριν από αυτή. Ενώ το εύρος δράσης του καλύπτει πλήθος μυκήτων στα πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και στο αμπέλι.
Ο χαλκός εκτός από μυκητοκτόνο δράση έχει και σημαντική βακτηριοκτόνο δράση. γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και προστασία από βακτήρια όπως το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων. Η δράση του χαλκού εναντίων των βακτηρίων ενισχύει και την άμυνα των φυτών στους παγετούς.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα χαλκούχα σκευάσματα είναι δηλητήρια και η χρήση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις μέλισσες αλλά είναι πολύ τοξικά για τα ψάρια και τα παραγωγικά ζώα. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται υπό τις οδηγίες ειδικού γεωπόνου.
Καταπληκτικό άρθρο!! Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ενα αρθρο για το θειασβεστιο για οσους δεν γνωριζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σας.Καλό και αναλυτικότατο το άρθρο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήO vordigalios sudiazetai me alliete mpordo gia xrhsh me vourtsa stous kormous kai an nai poia einai h dosologia
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει λόγος να συνδιάσεις το συγκεκριμένο σκεύασμα με τον βορδιγάλειο, πρώτον γιατί είναι διασυστηματικό και δεύτερον γιατι την μυκητοκτονία θα στην κάνει ο βορδιγάλειος άρα το δεύτερο είναι περιττό.
ΑπάντησηΔιαγραφήεισται η καλυτερη σελιδα στα αγροτικα θεματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάθετε να γράφετε να πάρει η ευχή! Κοντεύουν να μου βγουν τα μάτια..."είσται", δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω γω...;
Διαγραφήγια να κανουμε βορδιγαλεο πρεπει να αναμηξουμε 2 μερη ασβεστη και 1 γαλαζοπετρα?. ποια ειναι η σωστη αναολια ο καθενας δινει διαφορετικη αναλογια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ αναγνώστη η αναλογία είναι 2 ασβέστη 1 γαλαζόπετρα.
Διαγραφήυπαρχει ειδικη συσκευασια οξυχλωριουχου χαλκου?το οποιο ειναι καταλληλο για βιολογικη καλιεργεια? για να το ζητησω απο τον γεωπονο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέτε 2 ασβέστη, 1 γαλαζόπετρα σε τι ποσότητα νερού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ 100 ΚΙΛΑ ΝΕΡΟ ΒΑΖΟΥΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ 3 ΚΙΛΑ ΑΣΒΕΣΤΗ!
ΔιαγραφήΌμως αυτό θα είχε αποτέλεσμα 4,5% περιεκτικότητα του τελικού διαλύματος. Το άρθρο λέει 1-1,5% περιεκτικότητα. Άρα αυτό σημαίνει στα 100 κιλα νερό, μισό κιλό χαλκό και ένα κιλό ασβέστη, ΤΟ ΠΟΛΥ! Έτσι;
Διαγραφή2 ασβεστη 1 χαλκος.καλως... αλλα ολα καλα τα βρισκετε χωρις κανενας να λεει σε ποια αναλογια νερου.κουτουρου?
Διαγραφήοξυχλωριουχο χαλκο πως μπορουμε να κανουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει έτοιμο σκεύασμα
Διαγραφήθελω να φτιαξω γαλαζοπετρα για ραντισμα ελιων.γινεται χωρις ασβεστογαλα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τι αναλογια χρειαζεται για 500 λιτρα ψεκαστικου διαλυματος¨΄
ενα προς χιλια οχι πιο δυνατο με προσμιξη βοριου κ ψευδαργυρου πριν την ανθηση ομως
Διαγραφήερωτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήθελω να φτιαξω γαλαζοπετυρα για ραντισμα ελιων.Γινεται χωρις ασβεστογαλα
και τι αναλογια χρειαζεται για 500 π.χ.λιτρα ψεκαστικου διαλυματος
Φίλε spagric, έχω 5 αχλαδιές (3 κοντούλες, 2 κρυστάλλια) οι οποίες έχουν προσβληθεί από βακτηριακό κάψιμο. Μπορώ να ψεκάσω τώρα με χαλκό και με τι είδους χαλκό;Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μπορεί να κάνει ένα υδροξείδιο του χαλκού σε ελαφριά δόση.
ΔιαγραφήΣε κερασιές και ροδακινιές μπορεί να γίνει χαλκός τώρα που έχουν φύλλα ή θα τα κάψει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλκός δεν επιτρέπεται τώρα θα τα κάψει όλα.
ΔιαγραφήΕχω λιγες ντομάτιες καικατι τρυπαει τον καρπό, να βαλω λιγο θειικό χαλκό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάτι τρυπάει τον καρπό, το πιο πιθανόν να πρόκειται για tuta absoluta. Ο χαλκός δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Αν θες, ανέβασε μερικές φωτογραφίες στο φόρουμ για να σου πω ακριβώς για τι πρόκειται;
ΔιαγραφήΨέκασα με Κοπερίλ μετά από πόσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται να μαζέψω ντομάτα, πιπεριά κ.λ.π.? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω ελιες 2 χρονων με τι μπορω να τις ραντισω το Φθηνοπορο?Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω νε ψεκασω τις ελιες μου κατα την ανθηση με ορμονη καρποδεσιας. Τι θα χρησιμοποιησω βορδιγαλειο ή οξυχλωριούχο; και κάτι ακόμα ο βορδιγάλειοσ ή ο ξυχλωριούχος αναμιγνυονται με υγρό θειάφι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου έχουμε ραντισει με γαλαζόπετρα είναι επικίνδυνο για να φαμε τον καρπό;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα σας,είμαι νέος αγρότης και θα ήθελα σας παρακαλώ τήν δοσολογία βορδιγάλειου πολτού για 1000 λίτρα,και άν μπορώ να κάνω εφαρμογή στό φούσκωμα τών οφθαλμών κερασιάς.ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα.ειμαι από πιερια και καλιεργω νεκταρίνια και ροδάκινα συνολο 500 δεντρα τριων χρονων.το πρόβλημα είναι ότι οι γεοπωνοι εδώ εχουν αγνοια με το προγραμα ραντισμάτων.καποια φαρμακα που είναι για ροδάκινα δεν κανουν για νεκταρίνια και ο ενας λεει τα αντίθετα από τον άλλο.υπαρχει η δυνατοτητα να μου στειλετε ένα αναλυτικο προγραμα ραντισμάτων με κοινα σκευασματα και για τις δυο καλιεργειες; email: petros41b@gmail.com.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Καλλιεργώ όσπρια στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού. Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν βοηθάει το ψέκασμα με χαλκό σε φασόλια και αν ναι, πότε και ποια είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος.
ΑπάντησηΔιαγραφήemail : sdoudou16@hotmail.com
Μετά από πόσο καιρό είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έχουμε ραντίσει με γαλαζόπετρα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν το φυτοφάρμακο OCTAVE 46 BASF είναι αποτελεσματικό στα πυρινόκαρπα για την μονίλια των ανθέων και το FLINT 50 BAYER είναι αποτελεσματικό για το φουζικλάδιο στην μηλιά - αχλαδιά. Τι κατάλοιπα μένουν στα φρούτα. Έχω μερικά δένδρα στον κήπο του σπιτιού μου. Ψάχνω για φυτοφάρμακα όσο γίνεται λιγότερο επιβλαβή. Εάν πριν την άνθηση βάλω γαλαζόπετρα στο έδαφος μήπως έχω πολύ καλά απότελέσματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο OCTAVE είναι εξαιρετικό μυκητοκτόνο αλλά είναι μόνο για την ανθοφορία, το Φουζικλάδιο είναι ένας μύκητας με τρομερά δύσκολη καταπολέμηση, πρέπει να γίνουν απανωτοί ψεκασμοί την περίοδο της άνθησης, σχεδόν ένας μετά από κάθε βροχή ή μία φορά την εβδομάδα, με εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης, ένα από αυτά είναι και το flint.
Διαγραφήexo mia lemonia arkrta megali mporo na po to provlima tis einai oti molis kitrinisei ta lemonia ta petaei kato kai mesa einai tzoufia ti mporo na kano ?kai ti xreiazetai na tin psekaso ?kai pote mporo na to kano ?tora einai katalili epoxi ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να ψεκάσω με Αliet τις καρυδιές 1ος έτους τον Σεπτέμβριο μήνα η θα τις κάνω ζημιά ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια είναι η ιδανική ώρα για να ψεκασουμε τις ελιες με βόρεια λείο πολτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήκατά την ανθοφορια εάν ραντισω με χαλκο θα κανω ζημνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι
ΔιαγραφήΠοιο σκευασμα χρησιμοποιουμε για τις καμενες βεργες
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω 30 ριζες καλαμον 30ετιας θα τους ριξω 200λιτρα γαλαζοπετρα μ ασβεστοσκονη...πια ειναι η καλθτερη αναλογια..μου ειπαν 3 κιλα πετρα χαλκο με 2 κιλα ασβεστοσκονη...εγω ελεγα να βαλω 3 κιλα ασβεστοσκονη...πια η γνωμη σας..ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα ράντισα υδροξειδιο χαλκού με μανεμπ και ντεσιζ . Έχω κάνει κάτι λάθος με αυτόν τον συνδυασμό ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει οπωσδήποτε να ψεκασω με χαλκο μετα το κλαδεμα τελος μαρτιου; θελω αγνο ελαιολαδο για ιδια χρηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή