Η διαρκής αύξηση της βιομηχανίας παραγωγής βιολογικών προϊόντων αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών, θέτει σημαντικά διλήμματα, όπως τα οφέλη που προσφέρουν αυτά στην υγεία του ανθρώπου αλλά και η επικινδυνότητα που εμπεριέχουν. Σκοπός αυτής της ανασκόπησης είναι η σύγκριση των βιολογικών και συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας στους τομείς της θρεπτικής αξίας, της ποιότητας αλλά και υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα φρούτα και στα λαχανικά. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση καταδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στις συγκεντρώσεις διαφόρων θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι η βιταμίνη C και ο σίδηρος, καθώς και την ελαχιστοποίηση στην ύπαρξη νιτρικών και υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που όμως συνεχίζουν και υπάρχουν περίπου στο 25% των προϊόντων που ελέγχονται. Οι τεχνικές καλλιέργειας στη βιολογική γεωργία επιτρέπουν στα προϊόντα να έχουν μεγαλύτερα μικροβιακά φορτία σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται στην συμβατική γεωργία. Συμπερασματικά, η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι πιο επωφελής, αλλά όχι πιο βλαβερή για τον άνθρωπο σε σχέση με τη συμβατική. Ωστόσο, προτεραιότητα έχει η συνεχής και αδιάκοπη διατροφή των ανθρώπων με φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν τον οργανισμό και είναι απαραίτητα για την επιβίωση του με όποιο τρόπο και αν αυτά καλλιεργούνται.
Δημοφιλή
-
Η βερικοκιά πλήττεται από τους συνήθεις εχθρούς και ασθένειες των πυρηνοκάρπων. Πάντα, πρέπει να γνωρίζουμε πιο είναι το όριο οικονομικής...
-
Η ροδακινιά είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελλάδας με συνολική παραγωγή πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους. Αλλά για να είν...
-
Η κερασιά πλήττεται από πλήθος εχθρών και ασθενειών. Πάντα, πρέπει να γνωρίζουμε πιο είναι το όριο οικονομικής ζημιάς στην καλλιέργεια ...
-
Η αισθητή μείωση των διαθέσιμων εντομοκτόνων αλλά και η εξασθένιση των παρόντων τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην επανεμφάνιση πολλών ...
Δεν υπάρχουν σχόλια: