Όλα τα νερά που χρησιμοποιούνται για πότισμα από όπου και αν προέρχονται (πηγές, ποταμούς, υδατοφράκτες, γεωτρήσεις) περιέχουν ορισμένες ποσότητες διαλυτών αλάτων. Η συνολική ποσότητα, καθώς και το είδος των διαλυτών αλάτων που περιέχει το νερό αποτελούν τα κριτήρια ποιότητάς του για αρδευτικούς σκοπούς. Για να καθοριστεί το νερό ως κατάλληλο για άρδευση μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το είδος της καλλιέργειας, ο τύπος και η ιδιότητες του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες και η μέθοδος άρδευσης.
Μια πρώτη γενική εκτίμηση της ποιότητας του αρδευτικού νερού μπορούμε να έχουμε με τη βοήθεια ενός απλού οργάνου (ECμετρο), το οποίο μετρά την Ηλεκτρική Αγωγιμότητα του νερού (EC, mmhos/cm). Στην περίπτωση, όμως, που θέλουμε μια πλήρη χημική ανάλυση του νερού για προσδιορισμό όλων των διαλυτών ιόντων (ασβεστίου, νατρίου, χλωρίου, βορίου, νιτρικών, κ.ά.), αυτή μπορεί να γίνει στο εργαστήριο αναλύσεων του Τμήματος Γεωργίας ή σε άλλα ιδιωτικά εργαστήρια. Ένας από τους λόγους που κάνουμε πλήρη ανάλυση του νερού άρδευσης είναι και ο εντοπισμός τυχόν τοξικών για τα φυτά συγκεντρώσεων στοιχείων, όπως του Βορίου, Νατρίου και Χλωρίου.
Η διεξαγωγή ανάλυσης του αρδευτικού νερού επιβάλλεται σε μια νέα διάτρηση, όταν υπάρχουν υποψίες λόγω εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα φυτά και όταν υπάρχει σημαντική αλλαγή στη ροή του νερού. Παράλληλα, επιβάλλεται όπως το δείγμα του νερού για ανάλυση να παίρνεται όχι στο ξεκίνημα της άρδευσης, αλλά να αντιπροσωπεύει το αρδευτικό νερό και να μπαίνει σε καθαρό μπουκάλι.
Με βάση τα επιμέρους αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης, ένα αρδευτικό νερό μπορεί να διακριθεί στις παρακάτω κατηγορίες ποιότητας:
1. Ηλεκτρική Αγωγιμότητα
Μέτρηση (mmhos/cm) | Κατηγορία Ποιότητας |
-0,75 | πολύ καλό |
0,75-2,5 | μέτριο |
2,5-3,5 | προβληματικό |
3,5 | πολύ προβληματικό |
Μέτρηση (SAR) | Κατηγορία ποιότητας |
-3 | καλό |
3-9 | μέτριο |
>9 | προβληματικό |
Μέτρηση (ppm) | Κατηγορία ποιότητας |
-140 | καλό |
140-350 | μέτριο |
>350 | προβληματικό |
Μέτρηση (ppm) | Κατηγορία ποιότητας |
-0,7 | καλό |
0,7-3 | μέτριο |
>3 | προβληματικό |
Μεγάλης ανθεκτικότητας | Μέσης ανθεκτικότητας | Μικρής ανθεκτικότητας |
Φοινικιά Παντζάρι Σπαράγγι Σπανάχι Λάχανο Κριθάρι | Ροδιά Συκιά Ελιά Αμπέλι Τομάτα Πιπέρι Μαρούλι Κραμπί Καρώτο Κρεμμύδι Κουνουπίδι Μπιζέλι Κουκιά Λουβιά Πεπόνι Πατάτα Κολοκύθι Αγγούρι Τριφύλλι Σιτάρι Καλαμπόκι Σιφουνάρι Γρασίδι Βουκεμβίλια Δεντρολίβανο Αροδάφνη Λαντάνα Πιττόσπορο | Πορτοκαλιά Λεμονιά Δαμασκηνιά Αμυγδαλιά Ροδακινιά Χρυσομηλιά Αχλαδιά Μηλιά Φράουλα Ρεπανάκι Σέλινο Ραδίκια Φασολάκι Φασόλια (ξηρά) Καλλιστήμων Τούγια Βιβούρνο Ιβίσκος Χρυσάνθεμο Τριανταφυλλιά Γαρυφαλλιά |
Η εκτίμηση της ποιότητας του αρδευτικού νερού μπορεί να γίνει με την ερμηνεία των εργαστηριακών προσδιορισμών (χημική ανάλυση). Η διαδικασία εκτίμησης της καταλληλότητας του αρδευτικού νερού περιλαμβάνει την ποιότητα του νερού, την εκτίμηση των κινδύνων για το έδαφος και τα φυτά και το μελλοντικό σχεδιασμό για την χρησιμοποίηση του. Η διαδικασία αυτή (ποιότητα – καταλληλότητα) δεν στηρίζεται δηλαδή μόνο στη χημική και βιολογική ανάλυση του νερού, αλλά και στο συνδυασμό των πληροφοριών αυτών με τους κλιματικούς, εδαφικούς και φυτικούς παράγοντες καθώς και στη στρατηγική διαχείρισης του αρδευτικού νερού και τη διαθέσιμη τεχνολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρύσανθος Κωστάκος
Γεωπόνος