Μια πρωτότυπη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης του ρυζιού παγκοσμίως. Η παγκόσμια αυτή πτώση της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αγοράς μέχρι και πείνα σε μια Γη που αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός της.
Το ρύζι είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες παγκοσμίως και βασικό είδος διατροφής κυρίως σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με την Ασία να παράγει περισσότερο από το 90 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής. Βλέπε Εικόνα 1, Κάθε κουκκίδα είναι ίση με 5000 εκτάρια ρύζι.
Εικόνα 1: Χάρτης παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού για το 2007 (Rice Today July-September 2007)
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, με επικεφαλή τον Jarrod Welch, ανακάλυψαν πως η συνολική απόδοση του ρυζιού μειώνεται, όσο η θερμοκρασία της νύχτας με την πάροδο του καιρού αυξάνεται, αλλά οι ακριβείς λόγοι γιατι συμβαίνει αυτό, δεν είναι ακόμη πλήρης κατανοητοί.
Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ρυζιού ανεβάζοντας τις τιμές λόγω μειωμένης παραγωγής. Οι αυξημένες τιμές μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε πείνα σε φτωχές κυρίως χώρες της Ασίας και Αφρικής όπου είναι από τα βασικά είδη διατροφής, που χρησιμοποιείται σαν αντικατάστατο της πατάτας.
Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι να χρησιμοποιηθούν ανθεκτικότερες ποικιλίες ρυζιού στην ξηρασία ή και ακόμη να μεταφερθούν οι υπάρχουσες καλλιέργειες σε ψυχρότερες περιοχές. Σε μερικές περιοχές όμως, όπως το Βιετνάμ, που παράγουν μέχρι και τρεις σοδειές ανά έτος, και με την ψηλότερη παραγωγή σε αυτήν που καλλιεργείται κατά τους ξηρούς μήνες, θα είναι μια πραγματική πρόκληση για αυτούς να μεταφέρουν τις καλλιέργειες τους σε ψυχρότερες περιοχές, με όλες τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια: