Η ροδιά είναι μια από τις ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες στην χώρα μας. Η Agro-Help.com σας παρουσιάζει μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται παγκοσμίως καθώς και τις κύριες ντόπιες ποικιλίες της χώρας μας.
Όσο αφορά την καλλιέργεια της ροδιάς και τις καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Η καλλιέργεια της ροδιάς".
Πίνακας 1: Ξένες ποικιλίες ροδιάς
Οι Ελληνικές ντόπιες ποικιλίες ροδιάς χωρίζονται βασικά σε τρεις κατηγορίες:
α. τις Ξυνοροδιές
β. τις Γλυκές ροδιές
γ. και τις Καλλωπιστικές ροδιές
Πίνακας 2: Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς
Ποικιλία | Περιγραφή |
---|---|
α. ΞΥΝΟΡΟΔΙΕΣ | |
ΛΕΙΦΑΝΙΑ | Καρπός μεγάλου μεγέθους, ως και ένα κιλό το ένα με λεπτή, ερυθρορόδινη επιδερμίδα, με σπόρους μέτριου μεγέθους. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή. |
ΤΣΙΠΟΡΟΔΙΑ | Καρποί μέτριοι έως μεγάλοι, με οδόντωτό κάλυκα. Η επιδερμίδα είναι λεπτή, με βαθύ ερυθροπόρφυρο χρώμα. Ανοικτόχρωμοι σπόροι που γίνονται λίγο γλυκοί όταν προχώρηση η ωρίμανση. |
ΧΟΝΤΡΟΡΟΔΙΑ | Καρποί μεγάλου μεγέθους με χοντρή ερυθρωπή φλούδα. Οι σπόροι έχουν γλυκόξινη γεύση. |
ΚΡΑΣΟΡΟΔΙΑ | Καρπός μέτριος προς μικρός σε μέγεθος με λεπτή επιδερμίδα πολύ κόκκινη. Οι σπόροι είναι κόκκινοι. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή. Δεν είναι ανθεκτική στο σκάσιμο |
ΓΟΥΝΕΣ | Καρπός μικρός μέχρι μέτριος με χοντρή, μαλακιά επιδερμίδα με βυσσινή χρώματος από τη μια πλευρά (προς τον ήλιο). Οι σπόροι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή. |
ΞΥΝΟΡΟΔΙΑ | Καρπός μικρού μεγέθους με χοντρή κόκκινη επιδερμίδα. Οι σπόροι έχουν έντονη ξινή γεύση. Ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό χρόνο μετά την συγκομιδή |
β. ΓΛΥΚΟΡΟΔΙΕΣ | |
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Ο καρπός μέτριου μεγέθους με βάρος που κυμαίνεται μεταξυ 500 - 600 g. Η επιδερμίδα είναι λεπτή, πρασινωπή ή ελαφρώς κίτρινη. Οι σπόροι είναι κόκκινοι, σαρκώδεις με ιδιαίτερη γλυκιά γεύση. Πρόκειται για ποικιλία με ποιοτικούς καρπούς, αλλά οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ |
ΚΑΡΑΒΕΛΟΣ | Ο καρπός μεγάλου μεγέθους με βάρος που κυμαίνεται μεταξυ 600 - 900 g. Η επιδερμίδα είναι πρασινωπή προς ρόδινη, οι σπόροι είναι μεγάλοι, σαρκώδης, με ανοιχτό πορφυρό χρώμα, με γλυκιά γεύση. Οι καρποί της διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή τους |
γ. ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΔΙΕΣ | Στη χώρα μας υπάρχουν διάφορα είδη καλλωπιστικών ροδιών ανάμεσα τους η Ροδιά καλλωπιστική (Punica granatum var. nana) και η Υψίκορμη καλλωπιστική Ροδιά (Punica granatum var.pleniflora) |
ΤΟ MICOSAT F BS ΣΕ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙΜΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζει κάποιος, που μπορώ να βρώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δενδρύλλια ποικιλίας Angel Red? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εταιρία Groexport LTD (η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ροδιών στη Κύπρο) είναι σε θέση να προμηθεύσει ποσότητες cutτings (μοσχεύματα) ροδιών ποικιλίας Wonderful (Ισραήλ)τον Ιανουάριο του 2012.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο quality@groexport.com.cy
παρακαλω καποιον φιλο που γνωριζει!περισσοτερες πληροφορειες για την ποικιλια angel red και αν ειναι υποξινο οπως το wonderfoul? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα και καλή χρονιά. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για τις ροδιές της ερμιόνης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτησω και εγω που θα βρω δενδρυλια η παραφυαδες Red Angel; Για τον κηπο θελω κανα δυο δενδρυλια. Τα ανταλλασω με ροδια που εχει φυτεψει ο παππους κ που το μητρικο παραγει καρπους 650-720 γραμ με γλυκεια γευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήtakis.venetos@hotmail.com
ειμαι στην Αργολιδα που μπορω να βρω δενδριλια ροδιας ποικιλια Earey Wonferful ή Wonderful για παραγωγη
ΑπάντησηΔιαγραφή@"Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012"
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω δενδρύλια ροδιάς ποικιλίας Wonderful έτοιμα για φύτευση.
Αν ενδιαφέρεσαι ακόμα, στείλε μου στο mariahatzi83@gmail.com
Καλησπέρα, ζητάω προσφορές για προμήθεια 10.000 περίπου δενδρυλλίων ροδιάς για καλλιέργεια 230 στρεμμάτων στον Μαραθώνα Επικοινωνία στο mail: andreasxigas@yahoo.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΡΟΔΙΑ "ΘΕ Ι ΣΙΑ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ρε παιδιά δεν ωριμάζουν τα ροδια;
ΑπάντησηΔιαγραφή