Η ελιά, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων στους 'Ελληνες, αφού ήταν οι πρώτοι που την καλλιέργησαν στην Μεσόγειο. Τα προϊόντα της, τόσο και το λάδι, όσο και ο καρπός, είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Η Agro-Help.com σας παρουσιάζει μερικές από τις ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται σήμερα.
Πίνακας 1: Ποικιλίες ελιάς
Ποικιλία | Περιγραφή | Φωτογραφία |
---|---|---|
Κορωνέικη (Λιανολιά) | Από τις πιο γνωστές ποικιλίες στην Ελλάδα. Φυτεύεται αποκλειστικά για ελαιοπαραγωγή. Παράγει καρπό μικρού μεγέθους, με βάρος 0,3-1 γραμμάρια και ύψος από 12-15 χιλιοστά. Ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το λάδι της είναι λεπτό, µε καλή γεύση και άρωµα και µε χαμηλή οξύτητα (0,2-0,4 βαθμούς). | |
Αμφίσσης ή Βολιώτικη (κονσερβολιά) | Μεγαλόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία. Καρπός μεγάλος 5,5-8 γραμμάρια ωοειδής. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι περίπου στο 16% ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. η παραγωγή σε αρδευόμενα εδάφη, μπορεί να ξεπεράσει τα 100 κιλά. Ωριμάζει από τον Νοέμβριο - Φεβρουάριο. | |
Καλαμών ή Καλαματιανή | Μεσόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία. Καρπός μέτριος ως μεγάλος, βάρους 5-6 γραμμαρίων, με εξαιρετική ποιότητα για βρώσιμος. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 17-19% αρίστης ποιότητας. Ωριμάζει από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο. | |
Μανζανίλο | Μεσόκαρπη επιτραπέζια ελιά ισπανικής προελεύσεως. Καρπός στρογγυλός, σαν μικρό μήλο (από όπου πήρε και το όνομα της στα ισπανικά). H περιεκτικότητά του σε λάδι είναι 18% περίπου. Η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά. | |
Picual | Μεσόκαρπη επιτραπέζια ελιά ισπανικής προελεύσεως. H περιεκτικότητά του καρπού σε λάδι μπορεί να ξεπεράσει το 21% και η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τα 80 κιλά. | |
Αθηνολιά | Καρπός μεσαίου μεγέθους με βάρος από 2,2-2,9 γραμμάρια. Παράγει λάδι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα. Ωριμάζει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. | |
Λαδολιά | Καρπός μικρού μεγέθους με βάρος γύρω στα 1,2 γραμμάρια. Παραγωγική ποικιλία με υψηλό ποσοστό λαδιού και ωριμάζει από Οκτώβριο-Νοέμβριο. | |
Κυπριακή λαδοελιά | Μεσόκαρπη ποικιλία και είναι η κύρια ποικιλία σε πολλές περιοχές της Κύπρου. H περιεκτικότητά του καρπού σε λάδι είναι περίπου 20%. Είναι από τις πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο. Ο καρπός χρησιμοποιείται κυρίως για λάδι αλλά και για κονσερβοποίηση. Ωριμάζει από τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο. |
Η ελιες xenia στην Ελλαδα τι ποικιλια ειναι και δεν εχουν καθολου υδατανθρακες;
ΑπάντησηΔιαγραφή