Η δημιουργία και συντήρηση του χλοοτάπητα (γκαζόν) στον κήπο μας είναι δύσκολη υπόθεση. Μύκητες, έντομα και περιβαλλοντικά στρες μειώνουν συχνά την ποιότητα του χλοοτάπητα. Η agro-help.com θα σας δείξει τα βήματα για έχετε ένα χλοοτάπητα που θα ζήλευαν και τα γήπεδα γκολφ.
Το Α και το Ω για ένα καλό γκαζόν είναι το έδαφος και η επεξεργασία που του έχουμε κάνει πριν τη σπορά. Όλοι οι χλοοτάπητες απαιτούν εδάφη με πολύ καλή στράγγιση και καλό αερισμό. Τα εδάφη δεν πρέπει να συγκρατούν νερό, να είναι όσον το δυνατόν επίπεδα και εν ανάγκη να τους δώσουμε μία κλίση για την στράγγιση των βρόχινων νερών. Τα εδάφη πρέπει είναι πλούσια σε οργανική ουσία αλλά και να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ποταμίσια άμμο 30%.
Το πρώτο βήμα είναι η αφαίρεση όλων των ζιζανίων που υπάρχουν από πριν στο χώρο όπου θα μπει το καινούργιο γκαζόν. Αυτό θα γίνει με ψεκασμό καθολικού διασυστηματικού ζιζανιοκτόνου (Roundup) και η καλύτερη περίοδος είναι αρχές Νοεμβρίου, με επανάληψη μετά 20 μέρες.
Αφού σκοτώσουμε όλα τα ζιζάνια, προσθέτουμε λίπασμα τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία περίπου 40 γρ/τ.μ. και άμμο σε περίπτωση που το έδαφος είναι πολύ βαρύ, δηλαδή λασπίζει συνέχεια. Στη συνέχεια φρεζάρουμε τον κήπο μας και με μία τσουγκράνα απομακρύνουμε τις πέτρες.
Στην πορεία τοποθετούμε το αρδευτικό σύστημα ποτίσματος αφού ανοίξουμε πρώτα τα κανάλια μέσα στο έδαφος για τους σωλήνες. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο τύπου καταιωνηστήρα. Με την τσουγκράνα ισοπεδώνουμε ξανά τυχόν λακούβες που δημιουργήσαμε και έπειτα ποτίζουμε. Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν λιμνάζει νερό πουθενά και αφήσουμε το χώμα να κάτσει για δυο μέρες και να στεγνώσει.
Μέχρι και το προηγούμενο βήμα η διαδικασία είναι ίδια για την φύτευση γκαζόν με σπορά ή με έτοιμο χλοοτάπητα ο οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο.
Στην δεύτερη περίπτωση το έδαφος συμπιέζεται και μετά καλύπτεται με τον τάπητα.
Όταν όμως θέλουμε να κάνουμε σπορά, τότε όταν στεγνώσει το έδαφος μας το αναμοχλεύομαι επιφανειακά με την τσουγκράνα και πετάμε το σπόρο στα πεταχτά αφού πρώτα τον αναμίξουμε με άμμο. Έπειτα, παραχώνουμε το σπόρο μας λίγο με την τσουγκράνα αν υπάρχει κύλινδρος κάνουμε ένα πέρασμα για πλήρη ισοπέδωση.
Μετά τη σπορά μας ποτίζουμε για 15 λεπτά κάθε 12 ώρες για μία εβδομάδα, όταν παρατηρήσουμε ότι το γρασίδι μας αναπτύσσεται και δημιουργεί ριζικό σύστημα τότε μειώνουμε τα ποτίσματα. Το καλοκαίρι ποτίζουμε πάντα νωρίς το πρωί κάθε 2 μέρες, καλύτερα είναι να αποφεύγουμε την καθημερινή άρδευση για την αποφυγή ασθενειών.
Το γκαζόν είναι στόχος πολλών εχθρών και μυκήτων, έτσι επιβάλλεται η συχνή επιθεώρηση του, αλλά και η προληπτική εφαρμογή κάποιων σκευασμάτων. Έτσι, πιθανοί μεταχρωματισμοί, δημιουργία κενών και ξηράνσεις πρέπει να ελέγχονται για την εξακρίβωση της αιτίας αλλά την εφαρμογή της θεραπείας που απαιτείται.
Οι κύριοι μύκητες που προσβάλουν τον χλοοτάπητα είναι του γένους Pythium, Rhizoctonia, ανθράκωση κ.α., ωστόσο η εφαρμογή διασυστηματικού μυκητοκτόνου 1 φορά το μήνα προληπτικά μας προστατεύει σημαντικά από τις προσβολές.
Από την άλλη πλευρά οι εντομολογικές προσβολές είναι πολύ επικίνδυνες καθώς μπορεί να προκαλέσουν ολική καταστροφή. Οι σημαντικότεροι εχθροί ανήκουν στα κολεόπτερα και στις προνύμφες των λεπιδόπτερων. Το σημαντικότερο πρόβλημα το προκαλεί η καραφατμέ ή αγρότιδα agrotis spp. της οποίας η αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η μέθοδος των εντομοπαθογώνων νηματώδων.
Κάθε χρόνο, το γκαζόν απαιτεί τουλάχιστον 60 γρ. /τ.μ. 21-0-0 και 30 γρ./τ.μ. 5-20-10.
Ελπίζουμε να σας δώσαμε τις βασικές οδηγίες για την φύτευση του γκαζόν. Για οποιαδήποτε απορία ρωτήστε μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: