Τις τελευταίες μέρες και σε πολλά κτήματα με ροδάκινα και νεκταρίνια οι γεωπόνοι της Agro-help.com έχουν εντοπίσει εντός του άνθους! προνύμφες του εντόμου. Εντός του κάλυκα και περιμετρικά του ύπερου διακρίναμε ανοιχτοπράσινες προνύμφες 1ο χιλ. περίπου. Το ποσοστό των ανθέων που ήταν προσβεβλημένα αγγίζει το 4% περίπου.
Οι προνύμφες αυτές (3ης γενεάς) θα νυμφωθούν και θα μας δώσουν τα τέλεια γύρω στις 15 Μαΐου. Όσα κτήματα είχαν μεγάλες προσβολές κυρίως πέρυσι τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα πρέπει να ψεκαστούν οπωσδήποτε στην πτώση του κάλυκα, με συνεχόμενες επαναλήψεις κάθε 15 ημέρες. Το πλείστο των ενηλίκων της πρώτης γενεάς θα είναι από τις αρχές έως το τέλος Ιουλίου, ενώ το της δεύτερης από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη.
Ο εχθρός είναι εξαιρετικά σημαντικός και επικίνδυνος, η οδηγία προσβλέπει στην ενημέρωση των παραγωγών και όχι στην αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων. Οι πληθυσμοί αναμένονται πολύ πυκνοί. Πρέπει να παρακολουθούνται με φερομονικές παγίδες.
Η agro-help.com προτείνει ψεκασμό στην πτώση του κάλυκα με τα παρακάτω εντομοκτόνα:
- Bifenthrin 10% σε συνδυασμό με lambda-cyhalothrin 10% και Myclobutanil 24%, ο ψεκασμός αυτός πρέπει να γίνει στην πτώση του κάλυκα και όχι κοντά σε ανθισμένα φυτά. Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για το χειριστή, ενώ οι δοσολογίες να τηρούνται αυστηρά.
- Chlorpyrifos 48% μόνο του χωρίς άλλο σκεύασμα, θα ακολουθήσει επανάληψη με μυκητοκτόνο για ωίδιο, προτείνουμε να μην γίνει ανάμιξη με άλλο σκεύασμα. Αυτή η λύση προτείνεται μόνο σε κτήματα με μεγάλες προσβολές πέρσι.
- Η τρίτη λύση που προτείνουμε είναι etofenprox 28.75% μαζί με bifenthrin 10% και Myclobutanil 24%, επανάληψη μετά από 15 μέρες με lambda - cyalothrin 10%.
Οι παραπάνω επιλογές είναι για την περίοδο από την πτώση του κάλυκα μέχρι και τις 20-25 Απριλίου περίπου. Στην πορεία θα πρέπει ανάλογα με τις συλλήψεις στις παγίδες να γίνουν οι περαιτέρω ψεκασμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια: