Οι χειμερινές επεμβάσεις στα δενδροκομικά είδη που βρίσκονται σε λήθαργο είναι κλειδιά για την υγεία των οπωρώνων. Οι περισσότεροι εχθροί αλλά και ασθένειες των δέντρων διαχειμάζουν επάνω στα φυτά, σε ανθεκτικές στο κρύο μορφές.
Η έλλειψη βλάστησης, καρπών και ανθέων τον χειμώνα αλλά και οι απουσία των μελισσών μας δίνουν τη δυνατότητα για την χρησιμοποίηση σκευασμάτων που δεν μπορούμε το καλοκαίρι. Ακόμα, η έλλειψη των φύλλων επιτρέπουν το καλύτερο λούσιμο των δέντρων αλλά και την αναγνώριση των προσβεβλημένων βλαστών που πρέπει να απομακρυνθούν με το κλάδεμα. Παρακάτω, θα αναφέρουμε τους βασικότερους διαχειμάζοντες εχθρούς και ασθένειες ανά καλλιέργεια και ποιοι ψεκασμοί απαιτούνται.
Ροδακινιά - Νεκταρινιά
- Οι βασικότεροι μύκητες που απαιτούν χειμερινή αντιμετώπιση είναι η Μονίλια (Monilia spp.) και ο εξώασκος (Taphrina Deformans), ο πρώτος προσβάλει όλα σχεδόν τα μέρη του φυτού, τα άνθη, τα μικρά κλαδάκια όπου και ξεραίνει και τους καρπούς, ενώ ο δεύτερος μύκητας προκαλεί κατσάρωμα των φύλλων της αρχικής βλάστησης. Η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει με ψεκασμό Θειασβεστίου το χειμώνα και Ziram στην έκπτυξη των οφθαλμών. Ενώ, κατά την ανθοφορία πρέπει να γίνει ψεκασμός με Thiram και Captan, αλλά όχι την ώρα που πετούν οι μέλισσες.
- Εκτός, από τους μύκητες υπάρχουν και βακτήρια που απαιτούν αντιμετώπιση όπως ο βακτηριακός καρκίνος και το βακτηριακό έλκος. Απαιτείται η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων ή βορδιγάλειου πολτού.
- Ο Φυλλοδέτης, ο θρίπας, ο κλεονός, η ανάρσια, η καρπόκαψα και η βαμβακάδα είναι τα έντομα και τα κοκκοειδή που απαιτούν ψεκασμούς το χειμώνα. Ουσιαστικά η εφαρμογή θερινών λαδιών το φθινόπωρο, αλλά και τέλη Φλεβάρη με μέσα Μαρτίου περιορίζει το Φυλλοδέτη και την Βαμβακάδα που διαχειμάζουν επάνω στο δέντρο. Ωστόσο, ο Θρίπας απαιτεί ψεκασμό με και στο στάδιο G, δηλαδή στην πτώση πετάλων. Η εφαρμογή lamda-cyalothrin στην ανθοφορία αλλά και chlorpyrifos μετά ίσως κριθούν απαραίτητες σε πολύ έντονες προσβολές.
Κερασιά
-Οι μύκητες που απαιτούν χειμερινές επεμβάσεις στην κερασιά είναι η μονίλια, η ανθράκωση και το κυλινδροσπόριο. Ενώ από βακτήρια είναι ο βακτηριακός καρκόνος (Pseudomonas syringae pv mors prunorum). Η εφαρμογή τον χειμώνα βορδιγάλειου πολτού αλλά και θειασβέστιου βοηθάει πολύ, ενώ την άνοιξει και κατά την άνθηση απαιτούνται ψεκασμοί με Thiram.
-Η κερασιά είναι ξενιστής πάρα πολλών και σοβαρών εχθρών, όπως η μύγα της Μεσογείου, η Μύγα του Κερασιού, αφίδες, σκωλύτες, ρυγχίτες, ανθονόμοι και άλλα. Έτσι το χειμώνα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή θερινών λαδιών (δύο φορές) μαζί με ένα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα.
Μηλιά-Αχλαδιά
- Το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς, αλλά και το φουζικλάδιο είναι οι σημαντικότερες ασθένειες που απαιτούν χειμερινή επέμβαση. Η εφαρμογή Λαμιναρίν έχει προστατευτικές ιδιότητες εναντίων του βακτηριακού καψίμου. Από την άλλη το φουζικλάδιο αντιμετωπίζεται με χαλκούχα μυκητοκτόνα.
- Ο κόκκινος τετράνυχος, το κοκκοειδές Σαν ζοζέ, η ψύλλα της αχλαδιάς αλλά και η καρπόκαψα των μηλοειδών είναι οι σημαντικότεροι εχθροί. Οι πλυθησμοί του κοκκοειδούς, της ψύλλας και της καρπόκαψας μειώνονται σημαντικά μετά την εφαρμογή των θερινών λαδιών το χειμώνα. Ενώ ο κόκκινος τετράνυχος απαιτεί ψεκασμό με κλοφεντεζιν πριν την εκκόλαψη των οφθαλμών, δηλαδή το στάδιο της πράσινης κορυφής.
Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν τον γενικό κανόνα για τους χειμερινούς ψεκασμούς, παρά ταύτα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γεωργικών προειδοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια: