Εικόνα 1. Ο κεντρικός άξονας, αλλά και οι δύο οδηγοί που θα φθάσουν έως τις κολώνες.
Το κλάδεμα καρποφορίας της ακτινιδιάς είναι μία καλλιεργητική τεχνική που απαιτεί αρκετή εμπειρία. Ωστόσο, τα νέα συστήματα διαμόρφωση (ημικρεββατίνα) βελτιώνουν σημαντικά τον φωτισμό και την καρποφορία του φυτού και κάνουν ευκολότερο το κλάδεμα του.
Αρχικά, κατά τα 2 πρώτα χρόνια του φυτού πρέπει να γίνει η διαμόρφωση του και η άνοδος του κεντρικού άξονα από το έδαφος στο κεντρικό σύρμα. Μόλις ο άξονας φτάσει στο σύρμα τον κόβουμε περίπου 10 πόντους πριν το σύρμα, από εκεί θα βλαστήσουν νέοι βλαστοί από αυτούς θα αφήσουμε δύο, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τα σύρματα μέχρι τις κολώνες (οδηγοί) (εικόνα 1) όπου και θα κοπούν.
Την 3η χρονιά η καρποφορία θα προέρχεται από τους διετής βλαστούς που φύονται στους οδηγούς.
Όταν πάμε τον 4ο χειμώνα να κλαδέψουμε τότε πρέπει να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τους βλαστούς που χρειαζόμαστε και αυτούς που δεν χρειαζόμαστε για την επόμενη χρονιά. Σε ένα υγιές κτήμα τα δέντρα πρέπει να είναι εύρωστα. Έτσι, εκτός από τους βλαστούς που μας έδωσαν καρπό θα υπάρχουν και πολύ βλαστοί που θα φύονται στους οδηγούς, οι οποίοι βλαστοί θα είναι φετινοί και λαίμαργοι. Αυτοί οι λαίμαργοι βλαστοί θα μας δώσουν την καρποφορία του επόμενου χρόνου (εικόνα 2).
Αρχικά, καθαρίζουμε το φυτό από τους περσινούς βλαστούς, αυτοί ξεχωρίζουν από τους ποδίσκους των καρπών που είχαν το περασμένο καλοκαίρι. Μόλις, τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να βλέπουμε καθαρά τους δύο άξονες δεξιά και αριστερά του φυτού (οδηγοί) και του λαίμαργους βλαστούς που φύονται από αυτούς. Προσοχή αν δεν υπάρχουν αρκετή λαίμαργοι βλαστοί στους οδηγούς τότε πρέπει να κάνουμε κεφαλές. Δηλαδή όταν ένας περσινός καρποφόρος βλαστός έχει στους πρώτους οφθαλμούς του έναν φετινό λαίμαργο βλαστό, τότε κόβουμε τον περσινό βλαστό μέχρι του σημείου που εμφύεται ο λαίμαργος ο οποίο θα καρποφορήσει του χρόνου.
Τέλος, θα πρέπει να αφήνουμε ένα λαίμαργο βλαστό κάθε 40 πόντους περίπου και ο κάθε βλαστός να έχει 15 -18 οφθαλμούς ανάλογα με την ευρωστία του χωραφιού. Σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν πολλοί λαίμαργοι βλαστοί τότε αναγκαστικά θα αφήσουμε και μερικούς διετής βλαστούς για να μην μειωθεί πολύ η ποσότητα της παραγωγής.
Εικόνα 2. Διακρίνονται οι οδηγοί, αλλά και οι λαίμαργοι βλαστοί που θα δώσουν την επόμενη καρποφορία.
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί τον γενικό κανόνα του κλαδέματος της ακτινιδιάς, πάντα πρέπει να ευνοούμε τον μέγιστο δυνατό φωτισμό του φυτού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μας ρωτήσετε.
(Οι φωτογραφίες είναι από κτήματα της νέας δυναμικής ποικιλίας Τσεχελίδη)
Δεν υπάρχουν σχόλια: