Δυστυχώς το φυτό "καμήλα" έχει αχίλλειο πτέρνα. Πριν μερικές ημέρες ενημερωθήκαμε ότι σε αγροκτήματα με νεαρά φυτά ιπποφαούς υπάρχουν μεγάλες απώλειες στο φυτικό υλικό. Αμέσως, συντονίσαμε ομάδα γεωπόνων για επιτόπιες παρατηρήσεις.
Το φυτό αυτό έχει χαρακτηριστική αντοχή σε όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στις περισσότερες ασθένειες. Είναι πάρα πολύ ανθεκτικό στο ψύχος (-45 βαθμούς κελσίου) αλλά και στα άγονα εδάφη. Εγκαθίσταται παντού εκτός από τα πολύ βαριά εδάφη που κατακρατούν νερό.
Η ομάδα μας που επισκέφθηκε τα κτήματα αυτά, διαπίστωσε απώλειες τις τάξεις του 30 -40% του σύνολο των δέντρων, τα φυτά παρουσίαζαν στο υπέργειο μέρος μαρασμό (Εικόνα 1). Αυτό είτε συνέβαινε κατά ομάδες είτε σε ατομικά φυτά. Μετά από εκρίζωση κάποιων φυτών δειγματοληπτικά διαπιστώθηκε οξεία σηψιρριζία με έντονο καφέ μεταχρωματισμό του βλαστού (Εικόνες, 3,4). Αν και οι πρώτες σκέψεις μας οδήγησαν στην Φυτόφθορα, ωστόσο μετά από ένα πιο ενδελεχή έλεγχο και αναζήτηση στην βιβλιογραφίας συμπεράναμε ότι πρόκειται για βερτιτσιλίωση (Verticillium albo-altrum) ή φουσαρίωση (Fusarium sp.).
Και στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο πρόληψη. Πιστεύουμε ότι πιθανότατα τα φυτά ήρθαν μολυσμένα από το φυτώριο και δεν μολύνθηκαν στον αγρό. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, γιατί δεν μολύνθηκε πολύ ο αγρός. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε λόγω της μικρής ηλικίας των δένδρων που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα αλλά και του λίγου χρόνου που ήταν φυτεμένα στον αγρό 10 μήνες! καθώς και λόγω της μηχανικής σύσταση του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την επιβίωση τέτοιων ασθενειών, το έδαφος ήταν αρκετά ελαφρύ, πολύ καλά στραγγιζόμενο με πολύ χαμηλή υγρασία.
Εικόνα 1. Φυτό το οποίο έχει ξεραθεί εντελώς από την αδρομύκωση. Τα ξηρά φύλλα υποδηλώνουν ότι η μάρανση έγινε πέρσι το φθινόπωρο.
Εικόνα 2. Υγιές φυτό στο ίδιο αγρόκτημα, διακρίνεται η νέα βλάστηση του φυτού.
Η agro-help.com θεώρησε εξαιρετικής σημασίας το θέμα και φρόντισε για την άμεση παροχή συμβουλών στους παραγωγούς αλλά και την ενημέρωση σας.
*Για μεγέθυνση κάντε κλικ στις εικόνες.
αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και σε κτήματα με ροδιές,η εφαρμογή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με εφαρμογή στη ρίζα μπορεί να αντιμετωπίση το πρόβλημα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη ροδιά επειδη το δέντρο αναπτυσεται κυρίως ως θάμνος και υπάρχει η εικόνα μαρανσης ενός κλάδου(απο τους 3-4 που ξεκινούν απο τη γη)και στη συνεχεια ξήρανσης του,μπορούμε να προλάβουμε την ολική ξηρανση του δενδρου?
Οι ροδιές έχουν εμφανίσει βερτισίλιο, η ασθένεια αυτή είναι σχεδόν ανίατη, τα μυκητοκτόνα εδάφος μπορούν μερικών να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας όχι να τη θεραπεύσουν. Όσο για τον κλάδο που μαρένεται αυτός πρέπει να αφαιρείται από την αρχή του και η τομή να αποστειρώνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω για την αμεση ανταποκριση
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΞΗΡΑΣΕΙΣ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ 1η ΚΑΙ 2η ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ περιγραγή σου δεν βοηθάει την διάγνωση πρέπει να μας στείλεις email με περισσότερες πληροφορίες ή και φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΞΗΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΡΟΔΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΜΑΡΕΝΩΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 2ηΚΑΙ3η ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΥΤΗ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΡΟΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αδρομυκώσεις είναι ανίατες. Είναι ασθένειες που φράζουν τις αρτηρίες των φύτών. Εδάφη που στραγγίζουν καλά δεν έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, τα ριζοποτίσματα δεν προσφέρουν βελτίωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ [Μicosat F BS] ΤΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΤΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗ ΔΡΑΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΜΙΑ ΦΥΤΕΙΑ ΜΕ ΡΟΔΙΕΣ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 15 ΣΤΡ. ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΠΟΥ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΥΡΩ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥ ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΝΑΣ ΓΕΩΠΟΝΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΩΜΥΚΩΣΗ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙΣ ΡΟΔΙΑΣ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ? ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΝΩΝΤΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ 6946901754 Η ΜΕΣΩ e-mail mayrolefki@yahoo.com.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατάσταση με τις ροδιές οφείλεται σε μυκητολογικές κατα βάση προσβολές από παθογόνα που εγκαθίστανται στο φυτό μετά από πληγές που συμβαίνουν τον χειμώνα από τους παγετούς. Μεχρι στιγμής απομονώσαμε 5 παθογόνα και κάνουμε τεχνητές μολύνσεις για να δούμε την εξέλιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήπληροφορίες στο : apapav@yahoo.gr
έχω 6 στρέμματα ιπποφαες..τα έβαλα τον Νπεμβριο του 2010...παρατηρησα σήμερα στο χωράφι οτι σε περίπου 30 ρίζες μερικά φύλλα έχουν κιτρινήσει...δεν μπορώ να καταλάβω απο τι το έπαθαν..δηλαδή σε ένα δένδρο μπορεί απο τα 10 κλαδία το ένα να έχει κίτρινα φυλλα και αυτο όχι σε ποσοστό 100%...υπάρχει περίπτωση να είναι απο την ξαφνική και υπερβολική ζέστη???σημερα το μεσημέρι έχουμε 31.5 βαθμούς..
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω εκ των προτέρων
Μπορεί να μην είναι και τίποτα, δεν νομίζω να φταίει η ζέστη. Μήπως έχει υπερβολική υγρασία το έδαφος.
Διαγραφήμέχρι πριν 6 ημέρες έβρεχε όπως σε όλη την Ελλάδα..το χώμα φαίνετε ξερό..δεν χρειάζετε όμως ακόμη πότισμα γιατι δείχνει οτι αντέχει ακόμη...απλώς προβληματίζομαι γιατι τα έχω δηλώσει βιολογικά και άμα έχει κάποια ασθένεια δεν αντιμετωπίζετε εύκολα...να περιμένω λίγες ημέρες ακόμη και μετά να δω τι να κάνω???ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την απάντηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Σ. Υπάρχει τρόπος να σας στείλω καμιά φωτο για να δείτε καλύτερα??
Φίλε παραγωγέ, ναι είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπιση, ακόμα και σε συμβατική καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Εννοείται ότι μπορείς να μας στείλεις φωτογραφίες στο agrohelp.email@gmail.com
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι καλλιεργητής Ιπποφαές (4 στρέμματα)και έχει 1.5 χρόνο που έχουν φυτευτεί.
Την 1η χρονιά είχα μικρές απώλειες(10 φυτά).
Τώρα την 2η χρονιά μου εμφανίστηκε σε 35 περίπου φυτά πρόβλημα το οποίο μου είπε ο γεωπόνος που συμβουλεύομαι οτι πιθανόν να είναι βερτισίλιο.
Τα συμπτώματα των φυτών είναι αρχικά: κιτρίνισμα των φύλλων,μαρασμός,στην συνέχεια πέφτουν τα φύλλα και τέλος νέκρωση του φυτού, παρόμοια συμπτώματα με αυτα που αναφέρατε παραπάνω....(έχει σταλεί δείγμα για ανάλυση και αναμένω απάντηση)
Κάποια απο αυτά τα φυτά είναι ακόμα σε μία μέση κατάσταση (κιτρίνισμα φύλλων).
Ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας πάνω σε αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον <> μέσα στο χωράφι πώς να τα προστατέψω να μην προσβληθούν και αυτά.
Η λύση του ξεριζώματος των προβληματικών φυτών, εδαφοκάλυψη των συγκεκριμένων σημείων και στην συνέχεια προστασία των υπόλοιπων δέντρων με γαλαζόπετρα θεωρείτε πως είναι εφικτή? και εάν όχι ποιά η πρότάσή σας για προστασία των υπόλοιπων δέντρων?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αναμένω απάντησή σας.
Υ.Π. Στο χωράφι για 10 χρόνια πριν καλλιεργούταν σιτάρι και επίσης έχει καλή στράγγιση.
γεια σας !!!ειμαι παραγωγος ιπποφαες (4 στρεμματα)εδω κ 4 χρονια φετοσ γυρω στα 40 φυτα παρουσιασαν συμπτωματα οπως κιτρινισμα φυλλων αρχικα κ μετα σταδιακη ξυρανση του φυτου και θα ηθελα την γνωμη σας !!!!!εαν μπορω να τα προστατεψω απο εξαπλωση !!!θα σας στειλω και καποιες φωτογραφιες στο e-mail να εχετε μια καλυτερη εικονα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, είμαι παραγωγός ιπποφαές (9,5 στρέμματα). Φυτεύτηκε το Μάρτιο του 2013. Το Μάρτιο του 2014 αντικαταστήσαμε 330 φυτά. Σήμερα (Ιούλιο 2014) έχω νέες απώλειες της τάξεως των 300 και άνω φυτών. Τα συμπτώματα είναι καθυστερημένη ανάπτυξη, κιτρίνισμα των φύλλων, μαρασμός και ξήρανση του φυτού. Μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες. Σας παρακαλώ, συμβουλέψτε με τι πρέπει να κάνω. Η κατάσταση είναι απελπιστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς πρόκειται για κάποια, αδρομύκωση ή κάποιο παθογόνο του ξύλου. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι αθεράπευτες. Ωστόσο μία προληπτική εφαρμογή με Metalaxyl ριζοπότισμα και το φθινόπωρο ριζοπότισε με σκεύασμα chensunt δηλαδή θεικό χαλκό και σόδα (το φτιάχνεις εσύ αυτό) 0,5κg γαλαζόπετρα και 2.5kg μαγειρική σόδα ανακατεμένα μαζί για μία νύχτα και μετά ανάμειξε τα με ένα τόνο νερό και ριζοπότισε με 4-6 κιλά ανά φυτό. Προσοχή, στο ιπποφαές δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα ούτε σχετική εμπειρία για το αν προκληθεί φυτοτοξικότητα.
ΔιαγραφήKalispera se olou!!!!exw kai gw 4strematta ippofaes!edw kai 5 xronia!!!!exw pathi sxedon ola osa diavasa pio pano!!malista kapia epoxivkapia fira dakrizan ena kitrino ugro san kola opou sapize kai o kormos kai pethene to futo!!!ta preta xronia exasa episis pola fita me to kittinisma ton filon,kseros kormos!to fito meta apo ligo pethene!perisi vraka kapoa fita pligiasmena!!!san na ta exeis pligiasi me tsapa!meta apo ligo sapize kai olos o kormos !dn exw vgali kamia akri me kanenan geopono kai karpo akoma dn exw parei !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή