Γνωστό και σαν Vasates lycopersici, το μικρό αλλά επικίνδυνο για την καλλιέργεια άκαρι Βασάτες προσβάλλει συχνά φυτείες τομάτας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Βασάτες γεννάει τα αυγά του στην κάτω πλευρά των φύλλων, καθώς σε μίσχους φύλλων και βλαστούς. Οι προσβολές βρίσκονται κυρίως στα χαμηλότερα μέρη των φυτών, αλλά όταν οι πληθυσμοί αυξάνονται τότε μετακινούνται και πιο ψηλά σε νεαρότερα φύλλα. Όταν το φυτό καταστραφεί, τα ακάρεα μετακινούνται προς την κορυφή του, για να μεταφερθούν με την βοήθεια του ανέμου σε γειτονικά υγιεί φυτά. Ο βιολογικός κύκλος του Βασάτες σε θερμές θερμοκρασίες από το αυγό μέχρι την ενηλικίωση διαρκεί μια εβδομάδα.
Τα ενήλικα είναι πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος και δεν παρατηρούνται με γυμνό οφθαλμό, αλλά απαιτείται μεγεθυντικός φακός τουλάχιστον 14Χ. Γενικά είναι ημιδιαφανές με μια κιτρινωπή απόχρωση (Εικόνα 1)
Εικόνα 1: Ενήλικα του Βασάτες
Το εύρος των ξενιστών περιλαμβάνει όλα τα είδη της οικογένειας Solanaceae, αλλά φαίνεται να προτιμάει ιδιαίτερα τις τομάτες και τις μελιτζάνες.
Προκαλεί ζημιές σε βλαστούς, φύλλα και μίσχους φύλλων σε χαμηλότερα τμήματα των φυτών, όπως έχει προαναφερθεί, με αποτέλεσμα τα προσβεβλημένα μέρη να αποκτούν ένα χάλκινο προς καφέ χρώμα. Άλλα συμπτώματα στα φύλλα είναι το καρούλιασμα προς τα πάνω, που αργότερα ξηραίνονται και πέφτουν. Οι προσβεβλημένοι καρποί γίνονται σκληροί και φαίνονται σαν να είναι καλυμμένοι με σκουριά. Συχνά οι ζημιές από το Βασάτες μπορεί να συγχυστούν με ελλείψεις ιχνοστοιχείων και υδατικό στρες.
Εικόνα 2 και 3: Ζημιές του Βασάτες σε φύλλα και βλαστούς
Λόγο του μικρού του μεγέθους, η παρακολούθηση του πληθυσμού είναι πάρα πολύ δύσκολη για αυτό το λόγο συνήθως ελέγχουμε για ζημιές και αργότερα επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη του με την βοήθεια μεγεθυντικού φακού.
Η καταπολέμηση του μπορεί να γίνει με την χρήση διαφόρων ακαρεοκτόνων όπως το abamectin και το fenbutatin oxide. Θειάφι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αλλά πρέπει να αποφεύγεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 oC.
Εικόνα 4: Ζημιές σε καρπούς τομάτας
Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφή