Το 40-50% θα αγγίξει φέτος η ακαρπία σε πολλές ποικιλίες βερίκοκου. Κυρίως στην ποικιλία Μπεμπέκου που είναι και από τις σημαντικότερες στη χώρα. Ειδικότερα, κατά την ανθοφορία των δένδρων παρατηρήθηκε μεγάλη ανθόπτωση ενώ προβλέπεται ότι και στο στάδιο του καρπιδίου θα υπάρξει πτώση. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και δεν ευθύνεται καμία παθογένεια. Τα κτήματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτά που πέρσι είχαν πολύ μεγάλη παραγωγή.
Οι γεωπόνοι της agro-help.com, πιστεύουν ότι η περσινή υπερπαραγωγή αλλά και ο ήπιος χειμώνας συνετέλεσαν για τη μείωση της παραγωγής. Τα δένδρα ουσιαστικά εξαντλήθηκαν με την περσινή υπερπαραγωγή καθώς χρησιμοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος από τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες τους για την παραγωγή των καρπών. Το μέρος αυτό δεν μπόρεσαν να το αναπληρώσουν μετά για να ενισχύσουν τη φετινή παραγωγή, ενώ όσα κτήματα δεν κλαδεύτηκαν το καλοκαίρι τότε με το χειμερινό κλάδεμα αφαιρέσαμε υδατάνθρακες που είχαν αποθηκευτεί σε αυτούς ( η βερικοκιά πρέπει να κλαδεύεται το καλοκαίρι). Ακόμα, πιθανολογούμε ότι οι οφθαλμοί δεν συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους το χειμώνα με αποτέλεσμα να μην εξήλθαν από το λήθαργο φυσιολογικά. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε φυσιολογικές λειτουργίες του δένδρου.
Συμπληρωματικά, να αναφέρουμε ότι είναι ανούσια η οποιαδήποτε εφαρμογή βιοδιεγερτών από αυτό το στάδιο και μετά. Πρέπει μόνο να ακολουθηθούν οι γεωργικές προειδοποιήσεις αλλά και οι γεωργικές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικών καρπών, για όσους παραμείνουν στα δένδρα δηλαδή.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΕΝΤΟΝΗ ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟ ΜΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΕΤΕ Η ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΦΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΙΜΑΡΓΑ ΚΛΑΔΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λαίμαργα κλαδιά της βερυκοκιάς πρέπει να αφαιρούνται το καλοκαίρι και σε ξηρικές καιρικές συνθήκες. Ο λόγος είναι ότι το καλοκαίρι και μετά τη συγκομιδή η βερικοκιά ξεκινάει να αποθηκεύση υδατάνθρακες στους ξυλώδης ιστούς, έτσι αν εμείς κλαδέψουμε τα λαίμαργα το χειμώνα αφαιρούμε πολύ ενέργεια από το φυτό μας, η οποία είναι απαραίτητη για την επόμενη ανθοφορία. Αργά το χειμώνα μπορούμε να κάνουμε πάλι ένα ελαφρύ κλάδεμα για την διαμόρφωση του φωτισμού, του αερισμού και της παραγωγής του φυτού.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σας θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει τροπος αντιμετωπισης της κολλας
ΑπάντησηΔιαγραφήπου βγαζει η βερυκοκια και επισης εχω παρατηρηση δεντρο που ειναι κατα
πρασινο ξαφνικα να ξερενεται ολοκληρωτικα.
Πιθανολογώ ότι τα φυτά σου έχουν προσβληθεί από το βακτήριο Pseudomonas syringae, γιαυτό έχεις και αποπληξία. Όχι αν είναι αυτή η ασθένεια δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο προληπτικά μέτρα, αρκετούς χαλκούς το χειμώνα δηλαδή. Βασικό είναι αν κλαδεύεις αυτά τα φυτά μετά απολύμανε τα ψαλίδια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήkaispera, exw ena ktima me verikokies mpempeko ta opoio einai sto 5 xrono. paratirithike kathisterisi anthoforias kai kamenous ofthalmous. ta provlimatika dentra diasparta kai memonomenes periptwseis. epsaxa gia sipseis sta aggeia xamila alla den yparxoun opws episis den paratirithikan elki sta kladia... apo ti mporei na einai , ta dentra emfanizoun polu meiwmeni paragwgi alla megali fylloparagvgi....apo ti mporei na ofeilete?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε αναγνώστη, αυτό που περιγράφεις οφείλεται κυρίως στον πολύ ήπιο χειμώνα, διότι οι οφθαλμοί δεν βγήκαν σωστά από τον λήθαργο του. Ακόμα μεγάλο ρόλο παίζει και η ίωση σάρκας.
Διαγραφή