Πρόκειται για μια σοβαρή ιολογική ασθένεια που μαστίζει τα πυρηνόκαρπα. Η Σάρκα (Sharka ή Plum Pox Virus) οφείλει το όνομα της από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που δημιουργεί στους καρπούς.
Προσβάλλει κυρίως την βερικοκιά, ροδακινιά και δαμασκηνιά. Προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημιές αφού μειώνει την ποιότητα των καρπών σε σημείο που δεν μπορούν να πωληθούν. Παράλληλα μειώνει την απόδοση των δέντρων καθώς και την παραγωγική ζωή τους.
Στην βερικοκιά η Σάρκα προκαλεί παραμορφώσεις στους καρπούς και ανομοιογενή ωρίμανση των καρπών με αποτέλεσμα να αποκτούν άσχημη γεύση. Στον πυρήνα παρατηρούνται οι χαρακτηριστικοί κίτρινου χρώματος δακτύλιοι. Στα φύλλα οι χαρακτηριστικοί δακτύλιοι είναι ανοιχτού πράσινου χρώματος σε σχέση με το υπόλοιπο φύλλο.
Εικόνα 1: Σάρκα σε καρπούς βερικοκιάς
Εικόνα 2: Χαρακτηριστικοί δακτύλιοι στον πυρήνα βερικοκιάς
Οι καρποί της ροδακινιά αποκτούν μια ερυθρή δακτυλίωση που είναι πιο εμφανής όσο ωριμάζει ο καρπός. Στα φύλλα παρατηρούνται τα ίδια συμπτώματα με την βερικοκιά.
Στην δαμασκηνιά οι δακτύλιοι είναι καστανού χρώματος με καστανό μεταχρωματισμό εντός της σάρκας του καρπού.
Η ασθένεια μεταφέρεται κυρίως με την βοήθεια των αφίδων οι οποίες προσέβαλαν ήδη μολυσμένα δεντρά. Αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται κυρίως την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου.
Εικόνα 3: Σάρκα σε καρπούς δαμασκηνιάς
Καταπολέμηση της Σάρκας
Μετά την εγκατάσταση της ασθένειας δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Πρέπει όμως να λάβουμε μερικά μέτρα προστασίας για αποφύγουμε την εξάπλωση της ασθένειας σε γειτονικά δεντρά:
-Μολυσμένα δέντρα πρέπει να εκκριζόνονται και καίγονται
-Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ψεκασμών για καταπολέμηση των αφίδων. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα δίνεται και από την Agro-Help.com για βερικοκιά και ροδακινιά
Αν πρόκειται να φυτέψουμε νέα δέντρα:
-Επιλέγουμε δέντρα που να μην είναι μολυσμένα από το φυτώριο
-Επιλέγουμε ανθεκτικές ποικιλίες στην Σάρκα
Εικόνα 4: Σάρκα σε φύλλα (αριστερά) και καρπούς (δεξιά) ροδακινιάς
ΥΠΑΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥΘ ΚΑΡΠΟΥ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΡΚΑ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΛόγω της υπερβολικής υγρασία και των χαμηλών θερμοκρασιών φέτος, τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πιο εμφανή. Όμως η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται απλά στις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουμε το βράδυ. (6-7 βαθμούς στη Μακεδονία )
ΑπάντησηΔιαγραφήti prepei na rantisoume gia thn sharka?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς όπως αναφέρεται και στο άρθρο, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, παρά μόνο προληπτικά μέτρα προστασίας. Αφαίρεσε τα μολυσμένα δέντρα και ακολούθησε ένα πρόγραμμα ψεκασμών κυρίως κατά των αφίδων, που είναι και ο κύριος φορέας του ιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ 3ο ΧΡΟΝΟ. ΦΕΤΟΣ ΑΝΘΙΣΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΚΟΨΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 4 ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΠΡΙΝ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΔΑ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ, Η ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΚΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΤΡΕΧΕΙ ΥΓΡΟ ΣΑΝ ΡΕΤΣΙΝΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε αναγνώστη, μάλλον η δαμασκηνιά σου υποφέρει από πολλές ασθένειες η κυριότερη είναι η μονίλια. Σου προτείνω νεοτοψιν μαζί με ντεσίς ψεκασμό 2 φορές με κενό 15 ημέρες.
ΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ? ΤΙ ΚΑΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΦΕΤΟΣ?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δοσολογίες εξαρτώνται από το πόσο διάλυμα θέλετε να φτιάξετε. Δεν υπάρχει καμία κατάρα κύριες. Τα πυρηνόκαρπα έχουν αμέτρητους εχθρούς και ασθένειες.
Διαγραφήμηπως ξερετε ποια ειναι ανθεκτικα υποκειμενα για την ιωση σαρκα στην βερικοκια ;
ΑπάντησηΔιαγραφή