Το τυρί φέτα ήταν είναι και θα είναι το κατεξοχήν συνοδευτικό στην ελληνική κουζίνα. Φέτα τρώμε οι περισσότεροι προσπαθώντας πάντα ο καθένας να διαλέξουμε την πιο νόστιμη ανάλογα με τις γαστρονομικές μας πεποιθήσεις.
Τα τελευταία χρόνια όμως η τιμή των τυριών αυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 6-9 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια που καταναλώνει 5 κιλά το μήνα θα χρειαστεί να δαπανήσει 40 ευρώ.
Η Agro-help.com θα σας προτείνει ένα απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε τυρί φέτα καλής σκληρότητας σε 60 ημέρες.
Για την παρασκευή του 4 περίπου κιλών τυριού θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:
5 κιλά πρόβειο γάλα
2.150 κιλά κατσικίσιο γάλα
5,250 γραμμάρια πυτιά (μαγιά) (θα την προμηθευτείτε από Σούπερ Μάρκετ)
1 κουταλιά αλάτι
40 γραμμάρια νερό
1 αδιάβροχο θερμόμετρο μαγειρικής
1 μεγάλη κατσαρόλα
1 τενεκέ με καπάκι
1/2 κιλού χοντρό αλάτι
1 τουρπάνι ή πυκνοραμένο πανί
1 σουρωτήρι κατά προτίμηση τετράγωνο
Στάδιο 1. Παστερίωση
Αφού αναμίξουμε τα γάλατα στην κατσαρόλα τα θερμαίνουμε στους 65 βαθμούς Κελσίου παρακολουθώντας με το θερμόμετρο. Μόλις φτάσει η θερμοκρασία, τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Στάδιο 2. Πυτιά
Μόλις είναι έτοιμο το γάλα ρίχνουμε το αλάτι που το έχουμε αραιώσει με τα 30 γραμμάρια νερό. Έπειτα ρίχνουμε την πυτιά μας που έχουμε αραιώσει σε λίγο νερό και ανακατεύουμε για λίγο. Στο τέλος αυτού του σταδίου αφήνουμε σκεπασμένο το σκεύος για τουλάχιστον 50 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έπηξε το μείγμα (θα γίνει σαν γιαούρτη, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο).
Στάδιο 3. Σούρωμα και τυρόγαλο
Μετά την πρώτη πήξει του γάλακτος τοποθετούμε το πανί μέσα στο σουρωτήρι και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα για να σουρωθεί, το τυρόγαλο που περισσεύει δεν το πετάμε γιατί μπορούμε να το κάνουμε μυζήθρα. Αυτό που έμεινε στο τουρπάνι μέσα στο σουρωτήρι το αφήνουμεγια 1 με 1 1/2 ώρα για να πήξει. Πρέπει στο τέλος να το πατάμε με το δάχτυλο και να έχει ελαστικότητα ( να μην θρυμματίζεται).
(Αν θέλουμε το τυρόγαλο το ξαναβράζουμε και το κατακάθι θα γίνει μυζήθρα, το υπόλοιπο θα είναι η άλμη μας, αλλιώς πρέπει να προμηθευτούμε άλμη από ένα κατάστημα)
Στάδιο 4. Τεμαχισμός και αποθήκευση
Μόλις γίνει η τελική πήξει αναποδογυρίζουμε το σκεύος με το τυρί και το κόβουμε σε κομμάτια για να μπει στον τενεκέ μας. Πριν το τοποθετήσουμε στον τενεκέ το αλατίζουμε με το χονδρό αλάτι και από τις δύο μεριές (αρκετό αλάτι) και το αφήνουμε για 4-5 ώρες να τραβήξει το αλάτι. Τέλος, τοποθετούμε τα κομμάτια στον τενεκέ με τη σειρά και κάθε κομμάτι το αλατίζουμε ξανά με χονδρό αλάτι. Δεν γεμίζουμε τον τενεκέ μέχρι επάνω, αφήνουμε ένα κενό 3 δάχτυλα, μετά γεμίζουμε το δοχείο με άλμη και στην κορυφή τοποθετούμε ένα πιάτο για να πατάει ελαφρώς το τυρί. Τέλος κλείνουμε το δοχείο ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 μήνες τουλάχιστον. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο σκληρό θα γίνει.
Το παραπάνω άρθρο είναι ενημερωτικό, η διαδικασία απαιτεί αυστηρό έλεγχο των θερμοκρασιών για τη σωστή παστερίωση και πήξη του γάλακτος.
πολυ καλο
ΑπάντησηΔιαγραφήτυροβολω
ΑπάντησηΔιαγραφήPoli kalo, etsi to ftiaxno kai ego .to provlima einai i minzithra den mou ginete mporite na me woithisete,,ti prepi na kano,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει άρθρο στην ιστοσελίδα για το πως γίνεται η σωστή μυζήθρα. http://www.agro-help.com/2012/02/blog-post_09.html
ΔιαγραφήKalispera.ithela na rotiso ftiaxno opos akriwos lete to tiri. Me fresko jala. To provlima mou einai; jiati osi ora kai na to afiso na stragiksi to tiri einai malako kai den mporo nato kopso ginete trimata; an mporousate na mou dosete mia sinwouli; sas euxaristo. :-)
Διαγραφήγια τους φιλους που ρωτανε. τη μυζηθρα την βραζουν στους 90 βαθμους βαζουν και λιγο γαλα για περισοτερο υλικο. οσο για το τυρι που τριβετε θελη 8 ωρες στραγγισμα με βαρος να το πατα για να φυγουν τα υγρα και μετα αλατι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλμη που θα κανουμε ποσους βαθμους πρεπει να λεει στο αλμομετρο?
ΑπάντησηΔιαγραφή