Σημαντική εισροή νέων ανθρώπων παρατηρείται στη γεωργία. Στην εποχή της κρίσης ο αγρότης είναι το πιο "In" επάγγελμα, όλοι θέλουν να καλλιεργήσουν τα ξεχασμένα κτηματάκια τους προκειμένου να αυξήσουν το προσωπικό τους εισόδημα. Αυτή η ενέργεια όμως δεν είναι εύκολη, και όσοι παρασύρονται εύκολα από τα παχιά λόγια για εύκολο χρήμα αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Η επιστημονική ομάδα της agro-help.com παρατηρεί συχνά παιδαριώδη λάθη από συναδέλφους και παραγωγούς. Παρακάτω θα αναλυθούν βασικά λάθη που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 2 χρόνια.
1. Τα νεαρά δένδρα που φυτεύουμε απαιτούν εξαιρετική προσοχή καθώς μια απλή ασθένεια ή ένας εχθρός μπορεί να μας καταστρέψει όλη την καλλιέργεια. Όταν φυτεύουμε ένα νέο δενδροκομείο δεν το αφήνουμε στην τύχη του, τα μικρά δενδράκια χρειάζονται τακτικούς ψεκασμούς και συχνή άρδευση ενώ η ζιζανιοκτονία πρέπει να γίνεται όλο το καλοκαίρι. Η αφίδες, η καρπόκαψα, η ανάρσια και ο σκολύτης είναι βασικοί εχθροί που απαιτούν εγρήγορση και τακτικούς ψεκασμούς, ακόμη η μονίλια, το ωίδιο, το κυλινδροσπόριο και οι φυτόφθορες είναι ασθένειες που πρέπει να διαγιγνώσκονται αμέσως και να εφαρμόζεται θεραπεία.
2. Δεν ξεκινάμε μια καλλιέργεια αν δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μία καλλιέργεια είτε είναι μονοετής είτε πολυετής απαιτεί και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ειδάλως θα πρέπει πάντα να ενοικιάζουμε ή να υποχρεωνόμαστε σε άλλους αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα μία δενδρώδης καλλιέργεια χρειάζεται έναν γεωργικό ελκυστήρα τετράτροχο με 50-80 ίππους, ένα ψεκαστικό μηχάνημα 1 τόννου, έναν καταστροφέα και μία φρέζα το λιγότερο.
3. Αγαπητοί συνάδελφοι γεωπόνοι, δεν είμαστε παντογνώστες, πρέπει να εξειδικευόμαστε και να ενημερωνόμαστε συνεχώς. Έχουν παρατηρηθεί τρομερά λάθη, τα οποία καταστρέφουν καλλιέργειες. Για παράδειγμα, ΔΕΝ προτείνουμε ζιζανιοκτόνο με δραστική gluphosate πριν τα δένδρα γίνουν 3 χρονών διότι μέχρι τον 3ο χρόνο απαιτείται αρκετή δεξιοτεχνία και εμπειρία για να εφαρμοστεί. Παρακολουθούμε αδιαλείπτως τις ανακοινώσεις γεωργικών προειδοποιήσεων. Δεν προτείνουμε αχρείαστους ψεκασμούς, έτσι απλά για να λέμε ότι ψεκάσαμε, αλλά τηρούμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας κ.α.
4. Αγαπητοί παραγωγοί, πάντα να ενημερώνεστε και να ρωτάτε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Μην κάνετε του κεφαλιού σας ή ότι ακούτε στο καφενείο, είναι κρίμα τα χρήματα που ξοδεύεται για μια επένδυση να χαραμιστούν από μία λάθος απόφαση.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις σκοπό έχουν να προστατέψουν από τους κινδύνους και τις αφέλειες των καιρών μας.
Και πάνω από όλα ΜΗΝ χρησιμοποιείται παράνομα φυτοφάρμακα. Αγοράζουμε τα προϊόντα φυτοπροστασίας από εξειδικευμένα καταστήματα. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν ετικέτα στα ελληνικά που να περιέχει ημερομηνία λήξης και παρασκευής, δραστική ουσία και τις καλλιέργειες για τις οποίες υπάρχει έγκριση να γίνει η εφαρμογή.
Το άρθρο είναι παρά πολύ ενδιαφέρον, αλλά ο τίτλος τελείως λανθασμένος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να επικαλείστε την άρνηση και την αρνητικότητα αντί την θετική προσέγγιση του θέματος. Καταλαβαίνω ότι είναι πιο πιασάρικος αλλά στην εποχή μας θα βοηθήσει η θετικότητα και η αλληλοβοήθεια κάτι που το πετυχαίνεται στο άρθρο.
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΟΥ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ)ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΟ GLYFOSATE ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 30 ΠΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΜΠΑΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΒΛΑΨΩ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΟΥ.ΠΑΡΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ.ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο glyphosate είναι επικίνδυνο σε δέντρα μικρότερα των 3 ετών. Παρόλα αυτά αν είσαι προσεκτικός και δεν πάει πάνω τους δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εγώ προσωπικά δεν θα στο συνιστούσα.
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα, ψεκασα περσινα δεντρακια ματια ροδακινιας πριν 20 μερες θερινο, ζιραμ, και γεια ψυρα, πηρα ενα μπουκαλι αδειο, απο ζιζανιοκτωνο χωρις να το προσεξω,ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΩΣΕΞΑ καθολου,δεν το ξεπληνα και το γεμισα μεσα απο το βυτιο, οπως και δυο μπετονια, απο τα φαρμακα, και τα ξερανα τα δεντρακια, ηπαρχει ενδεχωμενο επαναφωρας? στην πρωτη ψεκαστηρα ξεραθηκαν ολλα στην δευτερη οχι, MUSTANG306 ειναι το μπουκαλι του ζιζανιοκτωνου, παρακαλω μπορειται να μου πειτε τι μπωρο να κανω? μαλων εαν μπωρο να κανω κατι. ευχαριστω. γιαννης
Για τα ξεραμένα δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις κάτι. Την επόμενη φορά που θα έχεις έστω και υποψία για χρήση ζιζανιοκτόνου, δοκίμασε να ποτίσεις τα δέντρα λίγο παραπάνω και να ελπίζεις για το καλύτερο.
Διαγραφήδηλαδει τα ξεριζωνο? δεν υπαρχει περιπτοσει να πεταξουν καινουρια βλασταρια. με λιγο λιπασμα? ουρια μου εδωσε ο γεωπονος και ενα διαφυλικο εαν βγαλουν φυλα, και παλι νασε καλλα.
Διαγραφήνα σε καλλα σε ευχαριστω!
ΔιαγραφήΜην τα ξεριζώσεις ακόμη, ακολούθησε τις οδηγίες του γεωπόνου σου που γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση σου
ΔιαγραφήΜετά από λάθος ψεκασμό, μια ιδέα είναι πότισμα και διαβροχή του φυλλώματος (πλύσιμο) με αρκετό νερό ώστε το λάθος σκεύασμα να ξεπλυθεί όσο είναι δυνατόν (και όσο γρηγορότερα γίνεται, ιδανικά λιγότερο από 4 ώρες) και ακολούθως ένας ψεκασμός με αμινοξέα ώστε να βοηθηθεί η καλλιέργεια με θρεπτικά στοιχεία.
ΔιαγραφήΣτην κατάσταση που υπάρχει πλέον, απλά δοκίμασε να κόψεις κάποιους βλαστούς, είτε ακραίους είτε πιο παλιούς (πάχος 1mm ως 1cm) δειγματοληπτικά για να δεις τι είναι ζωντανό. Οι βλαστοί που είναι ζωντανοί, θα έχουν πράσινο χρωματισμό (και όχι καφέ) σε όλη τη διατομή ή στο εξωτερικό τμήμα τους (ανάλογα με τη διάμετρο και την ηλικία κάθε βλαστού).