Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι μια από τις καλλιέργειες με αυξημένο το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν η αλματώδης αύξηση της φύτευσης φυτών ροδιάς σε όλη την χώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε όπως πως οι ροδιά προσβάλλεται και από αρκετούς εχθρούς, που αντιμετωπίζονται όμως σχετικά εύκολα. Σας παρουσιάζουμε τους κυριότερους εχθρούς της ροδιάς.
Αφίδες
Προσβάλλουν κυρίως νεαρούς βλαστούς, ενώ σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής μπορεί να προσβάλουν και τα άνθη. Οι αφίδες εκκρίνουν ένα μελίτωμα το οποίο καλύπτει τα φύλλα, το οποίο είναι αρκετό για να προσελκύσει τα μυρμήγκια, ενώ είναι και το κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς. Οι αφίδες αντιμετωπίζονται εύκολα με διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος ή με την χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων όπως imidacloprid ή acetamiprid.
Μεσογειακή Μύγα
Όταν αρχίζει να αλλάζει χρώμα η επιδερμίδα κατά την ωρίμανση, αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο στο οποίο προσβάλλει η μεσογειακή μύγα αλλά και το κατάλληλο στάδιο για ψεκασμούς με κάποιο πυρεθροειδές εντομοκτόνο. Προληπτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δολωματικούς ψεκασμούς με υδρολυμένες πρωτεΐνες και ενός εντομοκτόνου, όπως και την χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων.
Τζιτζικάκια
Προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα στους ακραίους βλαστούς. Τα φύλλα αποκτούν ένα κιτρινοπράσινο χρώμα με πολλές φορές με συμπτώματα από ψεκασμούς ζιζανιοκτόνων. Καταπολεμούνται εύκολα με νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα όπως imidacloprid ή acetamiprid.
Ποντίκια
Φαγωμένοι καρποί κατά την ωρίμανση συνήθως είναι λόγω της παρουσίας ποντικιών. Για την καταπολέμηση τους μπορούμε προληπτικά να κάνουμε το γνωστό άσπρισμα των κορμών (Οξυχλωριούχο χαλκό + ασβέστη + νερό) ή την τοποθέτηση δολωματικών σταθμών με ποντικοφάρμακο, είτε αυτοί είναι έτοιμοι δολωματικοί σταθμοί της αγοράς, είτε πλαστικές σωλήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια: