Όλοι όσοι ασχολούνται με την περιποίηση του κήπου τους σίγουρα μεταξύ και άλλων φυτών θα υπάρχει σχεδόν πάντα και ένα φυτό τριανταφυλλιάς. Αλλά μια προσβολή από κάποιο μύκητα είναι αρκετή για να απειλήσουν την μοναδική ομορφιά της.
Προληπτικά Μέτρα
Όταν ποτίζουμε, προσπαθούμε πάντα το νερό να μην διαβρέχει ποτέ τα φύλλα γιατί τότε δημιουργούνται συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ασθενειών.
Αρρωστημένα φύλλα, βλαστοί και άνθη πρέπει να αφαιρούνται, όπου είναι δυνατόν.
Κατά το κλάδεμα, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον καλό αερισμό στο εσωτερικό της τριανταφυλλιάς, αφού θα μας γλυτώσει από αρκετή ταλαιπωρία αργότερα
Παράλληλα μπορούμε να εφαρμόσουμε προληπτικούς ψεκασμούς για τους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες.
Κυριότερες Ασθένειες
Ωίδιο
Πρόκειται για την κυριότερη ασθένειας της τριανταφυλλιάς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Άνοιξης. Αναγνωρίζεται από το γνωστό λευκό επίχρισμα, κάτι σαν χνούδι, που αφήνει πάνω στα φύλλα.
Εικόνα 2: Ωίδιο σε φύλλα τριανταφυλλιάς
Μαύρη κηλίδωση
Ακόμη μια ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Δημιουργεί μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα που αργότερα αυτά κιτρινίζουν και ξηραίνονται. Μπορεί να παρουσιαστεί κυρίως όταν ο καιρός είναι βροχερός.
Εικόνα 3: Χαρακτηριστικές μαύρες κυκλικές κηλίδες πάνω σε φύλλα τριανταφυλλιάς
Σκωρίαση
Μπορείς να την αναγνωρίσεις εύκολα από τα πορτοκαλί στίγματα, χαρακτηριστικό της ασθένειας, στην κάτω πλευρά των φύλλων.
Εικόνα 4: Σκωρίαση σε φύλλα τριανταφυλλιάς
Περονόσπορος της τριανταφυλιάς
Εμφανίζει κοκκινο-καφέ κηλίδες πάνω στα φύλλα, όπως αυτά της φωτογραφίας, τα οποία αργότερα θα πέσουν. Εμφανίζεται κυρίως όταν ο καιρός είναι βροχερός
Εικόνα 5: Κηλίδες ακανόνιστου σχήματος οφειλόμενες στον περονόσπορο
Αντιμετώπιση ασθενειών
Το ωίδιο αντιμετωπίζεται με την χρήση θειαφιού, προσεκτικά όμως γιατί θειάφι δεν χρησιμοποιούμε όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 18 oC ή μεγαλύτερη από 30 oC. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε με κάποιο ωιδοκτόνο όπως το myclobutanil, ή το Tebuconazole. Για να προλάβουμε την μαύρη κηλίδωση και τον περονόσπορο, αν δούμε ο καιρός είναι αρκετά βροχερός κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο μπορούμε να κάνουμε προληπτικά ένα ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα. Με την εμφάνιση όμως των πρώτων συμπτωμάτων καλύτερα να κάνουμε ένα ψεκασμό με mancozeb. Για την σκωρίαση μπορούμε πάλι να χρησιμοποιήσουμε το Tebuconazole μόνο του ή σε συνδυασμό μαζί με thiophanate-methyl για καλύτερα αποτελέσματα.
Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Οδηγός καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς"
Δεν υπάρχουν σχόλια: